In aanleg een simpele vraag, maar een antwoord daarop is niet zo eenvoudig te geven!

Het beste advies dat we kunnen geven is om contact op te nemen met de dierenarts.

In de medische sector zegt men vaak: “Huidgeneeskunde is een Kijkvak”, waarmee bedoeld wordt dat een goede diagnose met betrekking tot huidafwijkingen begint met er goed naar te kijken.

Huidaandoeningen kunnen erg veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van parasitaire infecties (vlooien, teken en mijten) terwijl ook hormonale oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan de huidafwijking. Te denken valt daarbij aan geslachtshormonen, schildklierhormonen en zelfs bijnierschorshormonen.

Het lijkt ons daarom verstandig de dierenarts te laten bekijken of dat soort oorzaken uitgesloten kunnen worden, hetgeen vrij eenvoudig te doen is via bloedafname en/of laboratoriumonderzoek. Worden er afwijkingen in de bloedspiegels van bepaalde hormonen gevonden dan is een daarop gerichte therapie mogelijk.

Verder is van de Rhodesian Ridgeback bekend dat er niet zelden sprake is van seizoengebonden huidafwijkingen (kale, vaak donkere plekken), die met name steeds in de winterperiode de kop op steken. Nieuwe inzichten veronderstellen dat dit wel eens te maken zou kunnen hebben met gebrek aan zonlicht. Sommige behandelaars claimen succes te hebben met het toedienen van melatonine in de donkere seizoenen. Melatonine is vrij verkrijgbaar bij de drogist, maar doseer wel in overleg met de dierenarts.

Een enorme puzzel zijn de huidaandoeningen die mogelijk veroorzaakt worden door allergieën. Hoewel die diagnose vaak onterecht als “kapstok” gebruikt wordt door dierenartsen, die er “ook niet meer uitkomen”, bestaat er best de kans dat hierin de oorzaak gezocht moet worden.

Een “populaire” kapstok is de voedselallergie en vaak wordt wel heel erg snel geadviseerd de hond over te zetten op peperdure “Allergeenarme-uitsluitend-bij-de-dierenarts-verkrijgbare” brokken….

Als er sprake is van een voedselallergie of –intolerantie, dan zijn niet zelden de chemische toevoegingen (zoals b.v. antioxidanten) aan droogvoer de boosdoeners. Overstappen naar een brok zonder die stofjes geeft dan vrij snel een verbetering. Er zijn een aantal merken van dergelijke brokken  verkrijgbaar bij dierenwinkels.

Een van de snelste manieren om uit te vinden of er sprake is van een voedselallergie, veroorzaakt door chemische toevoegingen in droogvoer/brokken, is het overzetten van de hond op vers(diepvries)voer. Ook die zijn in toenemende mate verkrijgbaar, zelfs bij de supermarkt, voor een redelijke prijs.

Tot slot zijn er nog de zogenaamde contactallergenen die huidaandoeningen kunnen veroorzaken, daarbij kun je denken aan wasmiddelen, tapijtreinigers, anti-teken/-vlooien middeltjes en vele andere stoffen die met de huid in aanraking komen.

Zoals men kan zien kunnen de oorzaken van huidproblemen velerlei zijn (en dan hebben we ons beperkt tot de meest voorkomende), maar we eindigen deze opsomming met het advies dat we ook aan het begin van dit antwoord gaven, om toch vooral eerst contact op te nemen met de dierenarts om ernstiger aandoeningen uit te sluiten!!