Eigenschappen

Vaak vallen mensen “als een blok” voor de imposante en esthetische verschijning van een Rhodesian Ridgeback en roepen dan: “Zo’n hond wil ik ook” !

Het zal u niet verbazen dat wij, als Ridgebackliefhebbers, uw initiële bewondering erg goed begrijpen. Maar wat wij ook -als geen ander- weten is dat de Rhodesian Ridgeback bepaald geen Labrador of Golden Retriever (als populairste rassen in Nederland) is in een iets kortere vacht!

De Rhodesian Ridgeback is slechts moeilijk te vergelijken met welk ras dan ook. Het is van elementair belang dat u zich eerst terdege verdiept in de unieke karakteristieken van de Pronkrug om te kunnen bepalen of u zich er aan wel wilt wagen, zo’n hond in huis te halen…  

Om de fysieke- en karaktereigenschappen die terug te vinden zijn in de Rhodesian Ridgeback van vandaag te begrijpen is het nuttig dat u zich realiseert dat zij het resultaat zijn van de doelstelling die de vroege fokkers voor ogen hadden bij de ontwikkeling van het ras.

In het ruige Zuid-Afrika van de 19e eeuw hadden de pioniers een metgezel nodig die moest uitblinken als jachthond op groot wild en als waakhond om hun familie, vee en bezittingen te beschermen tegen roofdieren en ander onheil.

Zij slaagden erin om uit een smeltkroes van diverse hondenrassen, in genetisch opzicht, een nieuwe hond “samen te stellen” die aan die bijzondere vereisten bleek te voldoen. (Als u meer over dit onderwerp wilt lezen klik dan hier, een echte aanrader.)

Kort samengevat beschikte men, in de aldus ontwikkelde Rhodesian Ridgeback, over een fysiek sterke, bijzonder intelligente, sensitieve en onafhankelijke hond, die bovendien in sociaal opzicht een hoge mate van loyaliteit vertoonde naar zijn (menselijke-) roedelgenoten. De betekenis van die eigenschappen is in zoverre van belang, dat zij door ons begrepen moeten worden én dat we bereid zullen moeten zijn de afgeleide effecten daarvan in ons samenleven  met de Ridgeback te respecteren en accepteren. Het onderstaand résumé van eigenschappen én de daaraan gerelateerde voor- en nadelen, is bedoeld om u behulpzaam te zijn te bepalen of de Rhodesian Ridgeback inderdaad de meest geschikte metgezel voor ú is. 

De voordelen van de Rhodesian Ridgeback (verder aangeduid als “RR”):

    De RR is een prachtige, sterke en bovengemiddeld grote hond.

    De RR is als atletische hond een fantastische metgezel bij lange wandel- en fietstochten.

    De korte vacht van de RR behoeft niet veel verzorging en verhaart weinig.

    De RR heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct , als u daar iets mee wilt doen…

    De RR stelt zich gereserveerd op naar vreemden en is een goede waakhond. Hij blaft niet veel, maar zodra hij dat doet kunt u beter even controleren of er iets niet in orde is.

    De RR is geen kieskeurige eter.

    De RR is een intelligente en onafhankelijke hond, die het ons graag naar de zin maakt.

    De RR is een sensitieve hond, die onze lichaamstaal leest als een open boek.

    De RR wil het liefst steeds in de nabijheid van zijn huisgenoten zijn en zijn binnenshuis rustig (als ze volwassen zijn…)

De nadelen van de Rhodesian Ridgeback:

    RR-pups zijn schattige wezentjes met vlijmscherpe tandjes en al ijzersterke kaakspieren. Het aanschaffen van een bench is een aanrader. Laat u hem op jonge leeftijd alleen in huis zonder hem daarop goed getraind te hebben, dan loopt u het risico dat hij zich ontpopt als een volleerd binnenhuisarchitect, u zult echter niet erg tevreden zijn met zijn gevoel voor esthetiek: Alles wat hij in zijn bekkie krijgt verandert in een puinhoop, met alle gevolgen voor bankstellen, stoelen, schoenen, etc.

    De RR is een atletische en actieve hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Als u denkt niet voldoende tijd vrij te kunnen maken om tenminste 2 lange wandelingen (à minimaal 45 minuten) per dag met hem te maken, dan kiest u de verkeerde hond! Afgezien van de fysieke noodzaak van voldoende beweging, zal hij zich zonder voldoende afleiding gaan vervelen en een RR die zich verveelt is een ramp in huis; hij zal zich gaan afreageren op uw huisraad!

    De RR heeft ook aanleg voor tuinarchitectuur en zeker als hij zich verveelt zal hij gravend op zoek gaan naar een kangoeroe in Australië of zal hij uw bloemenperkjes decimeren. Zorg ook voor een goede en voldoende hoge ( 1.50 meter is een lachertje voor hem) afrastering van uw tuin anders bent u hem snel kwijt.

    De RR is een sterke, grote hond; u zult veel tijd en energie moeten steken in training en consequente opvoeding, anders neemt hij, in de meest letterlijke zin, een loopje met u! Gezien zijn volwassen afmetingen is de RR ook niet erg geschikt voor bewoning van een 2 kamer appartement op 3 hoog achter....

    De RR heeft een dunne, snel beschadigde huid, die bovendien nogal gevoelig is voor verschillende huidaandoeningen.

    De RR heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct, hetgeen hem ertoe verleid razendsnel achter alles wat beweegt aan te rennen. Verkeersregels zijn hem vreemd het is dus aan u om hem in bescherming te nemen tegen de gevaren van drukke wegen! Ook maakt het de Ridgeback niet uit of hij jaagt op wild of op het schattige konijntje van de buren! Het is bijzonder lastig zijn jacht-drive in te dammen of zelfs af te leren.

    De RR heeft altijd honger, bezit een loden maag en heeft de neiging om alles te eten wat hém niet eerst opeet! U zult moeten oppassen waar u uw eigen hapjes neerzet, want als u even niet oplet… Daarnaast loopt u het risico dat hij dingen eet die niet goed voor hem zijn. Door zijn intelligentie heeft de RR een hoog probleemoplossend vermogen, hetgeen hem helpt gesloten (koel-) kasten open te maken om te  kijken wat daarin te eten valt. Veel mensen hebben de neiging toe te geven aan zijn grote gulzigheid met overvoeding als gevolg. Houd dus een stringent voedingsschema aan.

    De RR is een “mensen-hond” ,die moet behandeld worden als lid van de familie en zeker niet in een kennel buiten gesloten moet worden. Wilt u wél een kennelhond, kies dan een ander ras! De RR is een gewiekste hond die, als u niet oppast, ú eerder traint dan u hém! Hij zal zeker in de puberteit constant zijn grenzen aftasten op een geraffineerde, slimme manier. Als u niet voldoende tijd hebt om hem op jonge leeftijd gehoorzaamheid bij te brengen en als u verwacht het niet op te kunnen brengen dit ook consequent vol te houden tot op zijn gevorderde leeftijd, begint u dan niet aan een RR!!

    De RR is een sensitieve hond en daarmee erg gevoelig voor de manier waarop u hem behandelt. Zo zal een te harde (ongenuanceerde) trainingsmethode, zoals die wel gehanteerd wordt bij sport- en werkhonden, een boemerang effect hebben! Ridgebacks lezen uw lichaamstaal interpreteren uw stemgeluid en accepteren dat zij gecorrigeerd worden , mits het gerechtvaardigd is, dit gedaan wordt op een faire wijze én door iemand die zij (kunnen) vertrouwen. Pakt u dit verkeerd aan dan kweekt u een potentiële herplaatser, met alle verdrietige gevolgen van dien, voor zowel de hond als voor u zelf!! 

Francis R.Barnes, die in 1922 de eerste rasstandaard voor de Rhodesian Ridgeback schreef , verwoordde het als  volgt:

“Rough treatment…should never be administered to these Dogs, especially when they are Young. They go to pieces with handling of that kind”!

Tot slot:

Een bekende Amerikaanse gedragstherapeut kwam met de volgende analyse na een jarenlange ervaring het ras:

…Frankly, most Rhodesian Ridgebacks are “too much dog” for the average household. Very few people really have the knowledgde or skills to manage this breed, or to provide the activities that keep him satisfied…

Vele mede Ridgebackeigenaars onderschrijven, als ervaringsdeskundigen, deze conclusie en wij vertalen bovenstaande analyse graag naar de waarschuwende woorden:

 

“ BEZINT EER U BEGINT”