Wanneer de hond zich slechts in beperkte mate kan/mag bewegen zijn er andere manieren om zijn behoefte, aan het kwijtraken van energie, te bevredigen.  Zo zijn er diverse spelletjes die je in huis met hem kunt doen.

Verstop je en laat hem/haar je zoeken.

Verstop een snoepje; laat eerst zien dat je er eentje hebt en waar je het verstopt. Hij/zij zal snel in de gaten krijgen wat de bedoeling is en zal fanatiek de verstopte  snoepjes gaan zoeken.

Pak 3 stevige plastic bekertjes, laat de hond zitten en verstop (zichtbaar voor hem) onder 1 van de bekertjes een koekje, hussel de bekertjes door elkaar (als in het gokspelletje: balletje, balletje..). Laat hem/haar daarna het koekje onder het juiste bekertje zoeken.

Doe wat meer training oefeningen met hem/haar in huis. De commando’s “zit” en “af” vergen geen overmatige lichaaminspanning en houden hem/haar nuttig bezig.

Neem, als zijn gezondheidtoestand dat toelaat, hem aan de riem de tuin in en oefen het commando “volgen”.

Op die wijze trainen jullie elkaar en voor een pup zijn die oefeningen een inspannende bezigheid.

Verder zijn er bij diverse on-line shops hondenspellen te koop, bijvoorbeeld hier:

www.dursydog.nl

Een aanrader is de z.g. “Kong” . Daarin kun je bijvoorbeeld zijn avondeten in stoppen, je kunt er van verzekerd zijn dat hij zo ongeveer een half uur nodig heeft het eten uit de Kong te verwijderen en zal daarna flink moe zijn.

De bedoeling van al deze activiteiten is om de hond, met mate, te vermoeien en dit kan op vele manieren. Zoek het vooral in dingen die hij niet gewend is.Een treinreisje van een half uur of een bezoekje aan een dierentuin doen hem/haar waarschijnlijk daarna als een blok in slaap vallen.

Let wel op!  Het trainen en het doen van spelletjes gaat gepaard met belonen en de vele hondenkoekjes/-snoepjes tikken ongemerkt behoorlijk aan. Vooral wanneer de hond weinig bewegen mag is het zaak daar rekening mee te houden voor wat betreft de hoeveelheid dagelijks voedsel.