Stamboom

Een stamboom geeft een inzicht over de familiaire achtergronden van een rashond en biedt op zich geen gezondheidsgarantie.

Maar pas op: Fokkers en/of particulieren die u vertellen dat een stamboom de kostprijs van de Ridgeback alleen maar onnodig verhoogt en dat u  bij hen daarom veel goedkoper uit bent, hebben mogelijk iets te verbergen! Het verkrijgen van een stamboom kost niet meer dan 50 Euro per pup en is daarmee van beperkte invloed op de uiteindelijke prijs !

Verder is het van belang om te weten dat het verkrijgen van een stamboom via de “Raad van Beheer” niets meer of minder zegt dat de ouderhonden van hetzelfde ras zijn en in het bezit zijn van een stamboom. Een kwaliteitsgarantie  wordt daarmee niet afgegeven !

Het is beslist aan te raden een Rhodesian Ridgeback mét een stamboom te kopen en dan met name bij fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging: RRCN (Rhodesian Ridgeback Club Nederland).

De stamboom vertelt veel over de achtergronden van uw nieuw aan te schaffen pup, zoals de afkomst van ouders, grootouders en overgrootouders…

Een afstamming die ook centraal staat bij de keuze van de fokker om uit combinaties van bepaalde bloedlijnen nakomelingen ter wereld te laten komen.

Zo zal de bonafide fokker de stambomen van vele generaties bloedlijnen als leidraad gebruiken om het vóórkomen van erfelijke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld HD (= heup dysplasie) terug te vervolgen en daarmee ernstig rekening te houden in zijn of haar fokbeleid.

De fokker die volgens de fokreglementen van de RRCN te werk gaat, verplicht zich te houden aan een aantal belangrijke voorwaarden, één daarvan is dat de ouderhonden getest zijn op HD.

Een andere verplichting waaraan RRCN aangesloten fokker zich moet onderwerpen is de z.g. “Nestinventarisatie”:

Als de  Rhodesian Ridgeback pups enkele weken oud zijn vindt er een keuring van het nest plaats, uitgevoerd door controleurs die door de rasvereniging zijn aangesteld.

Deze controleurs letten daarbij met name op de bij Ridgebacks voorkomende erfelijke aandoening, DS (Dermoïd Sinus) genaamd. Dit is een onderhuidse afwijking die op latere leeftijd aanleiding geeft tot erg vervelende, gecompliceerde chronische infecties.

Er zijn maar weinig dierenartsen die een dergelijke aandoening herkennen, laat staan ontdekken.

De RRCN-controleurs echter zijn daarin zeer ervaren en zullen deze afwijking snel vaststellen. Pups waarbij een DS geconstateerd wordt moeten een operatie ondergaan. In de meeste gevallen zal de fokker hiervoor zorg dragen.

Het spreekt voor zich dat er met deze Ridgebacks nooit gefokt mag worden.

Een andere voorwaarde waaraan een RRCN aangesloten fokker zich zal houden is het niet fokken met ouderhonden waarbij agressie in de familiaire voorgeschiedenis voorkomt.

Vraag bij de fokker(s) die u bezoekt gerust inzage in de stambomen van de ouderhonden; een bonafide fokker zal dat zeker toestaan en u daar zelfs uitleg over geven.

Een stamboom op zich biedt geen gezondheidsgaranties, maar het kiezen van een fokker die volgens de RRCN regels te werk gaat biedt u de meeste zekerheid over een gezondst mogelijke afstamming van uw toekomstige Rhodesian Ridgeback!